Posted on: Mayıs 9, 2024 Posted by: Entelekya Comments: 0

Özkan, Fatih & Altuner, İlyas. “Platon ve Aristoteles’te İnsan Doğası ve Erdemlilik.” İnsan, Din ve Erdemlilik. Ed. Mustafa Çakmak & Hüseyin Algur. İstanbul: Dem Yayınları, 2022: 215-32.

Bu yazıda erdem ahlâkını merkeze almakla birlikte, erdemin türevlerini veya türlerini derinlemesine ele almayacağız. Burada “epistemolojik erdemler var mıdır” sorunundan daha çok teleolojik erdemden bahsedeceğiz. Ancak şu bir gerçek ki, Platon ve Aristoteles’te teleolojinin epistemolojiyle yakından ilişkisi vardır. Çünkü erdemin gerçekleşebilmesi için bilgiye ihtiyaç vardır ve bilgi de nihai olarak bir amaç doğrultusunda elde edilir. Bu da bize Antik Yunan bilgeliğinin bu en yüksek zirvesinin epistemolojik yönünü teleolojinin belirlediğini göstermektedir. Bu durumu Sofistlerin faydacı anlayışıyla karşılaştırdığımızda, erdemin gerçekleşebilmesi için bir amaca gereksinim duyulduğu görülür. Sofistlerin mutlak gerçekliği inkâr etmeleri, erdem ya da erdemsizliğin bulunuş amacını ortadan kaldırır.

Leave a Comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.